הסיבות להוספת סויה לתפריט (כולל מתכון)

זהו צמח ממשפחת הקטניות. מקור הצמח בדרום מזרח אסיה,היום הוא גדל גם בארה"ב,ארגנטינה,ברזיל ועוד מדינות.

יש לו כמות גדולה של חלבון,לכן משמש כתחליף לבשר.הוא דל בפחמימות וטוב לאנשים שמעוניינים להפחית את כמות הפחמימות שאוכלים.

אנשים רבים לא אוהבים את הסויה בגלל שחסרת טעם,אבל זה יתרון גדול,מאחר ומקבלת את הטעם שאנו רוצים לפי התיבול שאנו עושים

שימוש למאכל:

פולי סויה מבושלים, במיוחד פולי סויה צעירים בתרמיל-אדממה
שמן סויה
טופו: טופו מעושן, טופו רך, ומאכלי טופו רבים כמו פשטידות, גלידות ועוד.
טמפה – פולי סויה מותססים.
רוטב סויה
קמח סויה: מקור מזון כדברי מאפה ולהכנת חלב, גבינה ותבלינים.
חלב סויה: בטעמים שונים.
מעדני סויה – תחליף למעדני חלב.
שבבי סויה : גושים או פתיתים יבשים חסרי טעם וללא שמן המיוצרים מקמח סויה או מחלבון סויה מרוכז. הם משמשים כתחליף לבשר לאחר שיחזורם במים חמים ובישולם עם תבלינים, ירקות ורטבים.
הפולים משמשים כמזון בעלי חיים, כמרכיב להשבחת מזונות אחרים וכן כתחליף לקפה.
ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

הסויה היא מקור ל"חלבון מלא" (מכיל את כל החומצות אמינו החיוניות). בנוסף, הסויה עשירה בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים כמו ברזל, סידן ומגנזיום.

פולי הסויה מכילים 30% חלבון, 40% שמן, והיתר הן פחמימות. אחוז החלבון בפולי הסויה הוא הגבוה ביותר מכל מזון אחר מן הצומח.

כמו כן יש בסויה כמויות נכבדות של סידן וויטמין C,אולם בסויה שבושלה בחום, הוויטמין C נהרס.

בסויה ריכוז גבוה של כולין ואינוזיטול, לכן מסייע לשיפור הזיכרון והעברת מסרים במערכת העצבים.

חלבון סויה מכיל גם ספונינים. הוכח כי רכיב זה הוא בעל השפעה חזקה במניעת מחלות סרטן, הפחתת רמות גבוהות של כולסטרול, מניעת מחלות לב.

רוב המחקרים מראים שמרכיבים בסויה מפחיתים כולסטרול ומעכבים את התהליכים התורמים להסתיידות העורקים. לכן חשוב לצרוך 25 גרם חלבון סויה ליום לטיפול במחלות לב, כלי דם וטרשת עורקים.

הפיטואסטרוגן  שיש לו מבנה דומה להורמון הנשי אסטרוגן,ומצוי בפולי סויה בכמות יחסית גדולה,מסייע להקלה על תופעות גיל המעבר ולמניעת דילדול עצם (אוסטאופורוזיס), ויש לו פעילות אנטי-סרטנית באיברים מסוים, במיוחד סרטן השד וסרטן הערמונית.

הכמות הגדולה של הפיטואסטרוגן העלה חשש מפני שיבוש של מערכת הרבייה האנושית, כגון התפתחות נשית מוקדמות והפרעה ביצירת הזרע,אך במחקרים קליניים לא נמצאה השפעה שלילית על מערכת הרבייה האנושית. כמו כן אוכלוסיות גדולות במזרח אסיה צורכות סויה כמזון בסיסי, ולא נצפו אצלן כמויות חריגות של וסת מוקדמת או צמיחת שדיים אצל גברים.

לפי משרד הבריאות הישראלי "צריכת סויה היא בטוחה בכל שלבי החיים לרבות ינקות, ילדות והתבגרות הן בקרב נשים והן בקרב גברים ואף עשויה לספק יתרונות במצבים בריאותיים שונים".

 

סויה ידועה כבר שנים כמזון המהווה מקור טוב לחומצות אמינו חיוניות, וכמזון העוזר לשמירה על מסת השריר בגוף וגורם לתחושת שובע. מחקר מ 2010 מדווח כי חלבון ספציפי המצוי בפולי הסויה מעכב הצטברות שומן בתאי השומן בגופנו על ידי עיכוב אנזים מסוים,ואף מפחית תהליכים דלקתיים בגוף על ידי עיכוב אנזימים שלהם תפקידי מפתח בתגובה החיסונית של הגוף.

חלק מהאנשים מפתחים אלרגיה לסויה

מרכיבים 1:

1 חבילת טופו

1 בצל

חצי שום

2 בטטות

2 קישואים

1 כרובית קטנה

1-1.5 כוסות מים

1 כףרוטב סויה (מי שלא אוהב מלוח שינסה לשים פחות ולטעום)

פלפל שחור

הכנה:

לקלף ולחתוך את הירקות

לשים מעט שמן זית בסיר רחב,לשים את הירקות עם רוטב סויה,ולהשחים מעט.

להוסיף את המים ולבשל עד שמתרכך מעט.

לחתוך את הטופו לריבועים,ולהוסיף לסיר.לבשל עוד כ 5 דקות.

בתאבון!

מרכיבים2: (למי שלא אוהב כרובית/קישוא)

1 חבילת טופו

2 בטטות

1 תפוח אדמה

1בצל סגול

5 שיני שום

שליש פלפל חריף (מי שאוהב חריף שיוסיף)

מלח

הכנה:

לחתוך בצל,שום,פלפל חריף,בטטות ותפ"א.

בסיר רחב לשים מעט שמן זית ולטגן את השום,הפלפל חריף,והבצל עד שמשחים מעט,להוסיף בטטות תפוח אדמה,ומלח,לערבב.

להוסיף מים,להעביר לאש קטנה,וכשהירקות מתרככים להוסיף הטופו חתוך לקוביות.

לבשל עוד 5 דקות,וזהו.

בתאבון!

 

 

מאמרים מומלצים:

לופוס (זאבת)

מבחינה מערבית: זוהי מחלה אוטואימונית,כלומר מערכת החיסון אינה מזהה את התאים הלבנים של הגוף,ותוקפת אותם, מסיבה לא ידועה. זוהי מחלה כרונית, שקשה לאבחן אותה,עם הקשר

למאמר המלא »